Arbetsområde – JAG

Pedagogisk planering – JAG

Lektion 1

Vi tittar på olika typer av stilleben, både målade och fotograferade. Vi pratade om att ett stilleben är en bild som innehåller enbart föremål (objekt). Vi diskuterade vad det är i en komposition som gör att bilden blir bra. Eleverna kom fram till att några föremål kan vara framför/bakom, inget störande i bakgrunden, ett föremål som är vänt åt ett annat håll en övriga (glasflakan nedan). Vi jämförde också två stilleben tagna ur olika perspektiv. Bilderna nedan är hämtade från Pixabay och är fria att använda enligt CCO.

pencil-141166_1280 still-life-646622_1280still-life-851328_1280

home-office-336378_1280

Vi tittade också på ett exempel på ett stilleben som inte var så bra och diskuterade kring orsakerna till detta.

chaos-227972_1280

Uppgift 1

Du ska ta ett fotografi av tre föremål (objekt) som på något vis ska berätta om vem du är.

Du kan välja objekt som berättar om dina fritidsintressen, vad du gillar att göra hemma, kläder du tycker om eller kanske något du samlar på.

Här kan du se elevernas stilleben